10 yaşında bir çocuk ile bir zürafanın dostluk öyküsünü anlatan ZÜRAFA (ZARAFA) gösterimde
ZÜRAFA (ZARAFA)
Yönetmen: Rémi Bezançon ve Jean-Christophe Lie
Senaryo: Alexander Abela, Rémi Bezançon
Yapımcı: Valérie Schermann, Christophe Jankovic
Seslendirme: Simon Abkarian, Thierry Frémont, François-Xavier Demaison, Ronit Elkabetz, Déborah François, Mohamed Fellag, Vernon Dobtcheff, Roger Dumas et Max Renaudin Laurent Perez del Mar
Orijinal Film Müziği: Laurent Perez del Mar
Süre: 78 dakika
Dağıtımcı Firma: http://www.chantierfilms.com/
Öksüz bir zürafa (ZARAFA) ile 10 yaşındaki Afrikalı MAKİ arasındaki dostluk, zürafanın yakalanarak Fransa Kralı X. Charles‘a gönderilmesiyle tehlikeye girer. MAKİ, dostu ZARAFA‘yı geri getirmek için uzun ve tehlikeli bir yolculuğa çıkar.
Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki gerçek bir olaydan esinlenen öykü, dönemin Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa‘nın, Osmanlı Padişahı 2. Mahmut‘a karşı ayaklanmasında kendisine destek vermesi için, Fransa Kralı X. Charles‘a hediye olarak zürafa göndermesine dayanmakta.
Mehmet Ali Paşa’ya, hizmetkarlarından Nubialı Hasan tarafından, Fransa Kralı’na hediye olarak zürafa göndermesi önerilir. Sudan‘ın Kurdufan Çölü‘nden alınan iki yaşındaki öksüz zürafa, Marsilya‘ya gönderilmek üzere özel olarak hazırlanan bir Sardunya gemisine bindirilir. Gemide zürafaya süt sağlamak üzere üç inek de bulunmaktadır. 32 günlük yolculuktan sonra 31 Ekim 1826’da zürafanın Fransa’da limana varması büyük heyecan yaratır ve 30 bin kişi tarafından ziyaret edilir.
Zürafa kışı Marsilya’da geçirdikten sonra, 41 gün boyunca yürütülerek 6 Haziran 1927’de Lyon‘a varır. Toplam 900 kilometrelik yürüyüşten sonra 9 Haziran 1927’de, Saint-Cloud Şatosu‘nda Fransa Kralı’na takdim edilir ve Jardin des Plantes‘a yerleştirilir. Paris‘e vardığında boyu dört metreye ulaşan zürafa 100 bin kişi tarafından ziyaret edilir ve olay yaratır.
Honoré de Balzac zürafa hakkında bir hikaye kaleme alır. O zaman henüz bir çocuk olan Gustave Flaubert, zürafayı görmek üzere Rouen’den Paris’e yolculuk yapar. Fransa’da oluşan zürafa çılgınlığı (girafomania) sonucunda; “á la girafe” adı verilen saç kesim tarzı, zürafa derisi desenli kumaşlar, zürafa figürlü porselenler ve seramikler ortaya çıkar. Zürafa, hayvan resimleriyle ünlü Jacqus Raymond Brascassat tarafından resmedilir. Zürafa ölünceye kadar 18 yıl daha Paris’te kalır. Ölümünden sonra doldurulmuş halde Jardin des Plantes’ın fuayesinde sergilenir. Günümüzde La Rochelle Doğal Tarih Müzesi‘nde ziyaret edilebilmektedir.
Yönetmenler Rémi Bezançon ve Jean-Christophe Lie, uzun bir süreçten sonra ortaya çıkan öyküyü üç boyutlu olarak değil, geleneksel 2 boyutlu teknikle görselleştirmeyi tercih etmişler. Öykünün, bir kitabın sayfalarını çevirip okunuyormuş hissi vermesini istemişler. Lawrence of Arabia etkisi yaratmak için filmi kesinlikle sinemaskop olarak yapmaya ya da hiç yapmamaya karar vermişler.
Filmin orijinal müziği bestelenirken, İskenderiye’deki ilk bölüm için Afrika, Mısır ve Yunan enstrümanları kullanılmış. Ancak yönetmenler, aşırı etnik ezgiler tercih etmediklerini, etnik enstrümanlarla senfonik müzik elde ettiklerini belirtiyor.
Filmin tarihi gerçeklere ne kadar uygun olarak öyküleştirildiği tartışma konusu. Ancak büyük Fransız animasyon üstadı Sylvain Chomet‘nin çalışmalarındaki görsel tadı Zarafa’dan da alacağımız kesin gibi görünüyor.
Filmin resmi internet sitesi:
www.zarafa-lefilm.com/
www.primalinea.com/Zarafa
Filmin resmi tanıtımları: