Kültür Sanat

41. İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ (4–29 HAZİRAN 2013)

41. İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ’NİN 2013 TEMASI ZAMAN VE DEĞİŞİM

muzikafis_400x550.ai

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Müzik Festivali, 41. yılında müzikseverleri yoğun bir programla selamlıyor.

 

4-29 Haziran 2013 tarihleri arasında gerçekleşecek festivalin bu yılki teması “ZAMAN ve DEĞİŞİM”.

 

 

İKSV-Yeşim-Gürer-Oymak-Güher-Bülent-Eczacıbaşı-Zeynep-Hamedi

Festivalin programı, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Borusan Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Borusan Kültür Sanat Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hamedi (fotoğrafta sağda) ve İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak‘ın katılımlarıyla, Four Seasons Hotel Istanbul at the Bosphorus’ta düzenlenen basın toplatısında açıklandı.

 

 

 

İKSV-41.-Müzik-festivali

41. İstanbul Müzik Festivali’nin afişi Sarkis ve Bülent Erkmen işbirliğiyle hazırlandı. Günümüzün önde gelen sanatçılarından Sarkis’in parmak izi ve el yazısı, İKSV Kurumsal Kimlik Danışmanı Bülent Erkmen’in tasarımıyla festival afişine dönüştü. Basın toplantısında, Bülent Erkmen’in festival afişleriyle ilgili hazırladığı özel video mesajı da salona kurulan ekranda gösterildi.

 

 

 

*temp*

41. İstanbul Müzik Festivali, aralarında Vadim Repin, Maxim VengerovShlomo Mintz, Mario João Pires, Khatia Buniatishvili, Magdelena KoženáKim Kashkashian, Sol Gabetta gibi isimler ile dünyanın önde gelen orkestralarından Deutsche Kammerphilharmonie Bremen ve Münih Oda Orkestrası’nın da bulunduğu 500’e yakın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’da ağırlayacak.

41. İstanbul Müzik Festivali’nde orkestralı konserler, oda müziği ve resitaller ile bazıları özgün programlardan oluşan toplam 22 konser yer alıyor. Şehri kucaklamak üzere farklı mekanlarda da dinleyicilerle buluşmaya özen gösteren festival bu yıl ilk defa Surp Vortvots Vorodman Kilisesi‘ni kullanacak. Festivalin bu yılki diğer mekânları arasında Aya İrini Müzesi, Süreyya Operası, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, Galata Mevlevihanesi Müzesi, Galata Rum İlköğretim Okulu, İstanbul Modern ve İş Sanat Kültür Merkezi bulunuyor.

41. İstanbul Müzik Festivali, verdiği eser siparişleriyle çağdaş müzik repertuvarına katkıda bulunmaya da devam ederek çeşitli dünya ve Türkiye prömiyerlerine ev sahipliği yapacak. Festival tarafından değerli bestecimiz Kâmran İnce’ye sipariş edilen “Nasreddin Hoca” adlı eserin dünya prömiyeri, Berlin Counterpoint Ensemble tarafından gerçekleştirilecek. Festivalin besteci Peteris Vasks’a Amsterdam Sinfonietta, Amsterdam Viyolonsel Bienali ve Toronto Senfoni Orkestrası’yla ortak siparişi Viyolonsel Konçertosu‘nun Türkiye prömiyerini ise Sol Gabetta yapacak.

Festivalde genç müzisyenlere yönelik özel projeler de yer alıyor. Geçtiğimiz yıl, ülke çapında genç yetenekleri keşfetmek ve teşvik etmek amacıyla başlatılan “İstanbul Müzik Festivali Genç Solistini Arıyor” projesi bu yıl viyolonsel dalında devam ediyor. Konservatuvar öğrencilerini festival izleyicileriyle buluşturan “Açık Konservatuvar projesi ise bu yıl 9 Haziran Pazar günü Galata Rum İlköğretim Okulu’nda gerçekleştirilecek.

 

 

 

İKSV-Bülent-Eczacıbaşı

Basın toplantısında konuşma yapan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, İstanbul Festivalleri’nin bu yılki tanıtım ve duyuru afişlerinde yeni bir işbirliğine gidildiğini duyurarak “Farklı sanat dallarının önde gelen temsilcilerinin desenleri, yapıtları, işaretleri ve el yazıları, grafik tasarımcı ve İKSV Kurumsal Kimlik Danışmanı Bülent Erkmen’in tasarımıyla festival afişlerine dönüşecek. 41. İstanbul Müzik Festivali’nin afiş görselinde de günümüzün önde gelen güncel sanatçılarından Sarkis’in parmak izi ve el yazısını görüyorsunuz. Disiplinlerarasılığın ilham verici gücünü kullanan bu işbirliklerini, 2013 yılında gerçekleştireceğimiz Film ve Caz Festivalleri’nde ve önümüzdeki yıllarda da farklı sanatçıların katılımıyla devam ettireceğiz.” dedi. İstanbul Müzik Festivali’nde gençlere yönelik projelerin de artırılarak devam edeceğinin altını çizen Eczacıbaşı ayrıca İstanbul genelinde farklı mekânlarda ücretsiz konserler gerçekleştirerek klasik müziği kentin değişik noktalarına taşımayı ve daha büyük kitlelere ulaştırmayı hedeflediklerini de belirtti.

 

 

 

İKSV-Zeynep-Hamedi

Toplantıda konuşan Borusan Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Borusan Kültür Sanat Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hamedi ise Borusan olarak toplumumuzun eğitim ve kültür seviyesini yükseltmeyi ve çağdaş bir toplumun inşası için sorumluluğu üstlenmeyi öncelikli kurumsal değerlerimiz arasında görüyoruz. Yüksek başarı, yenilikçilik ve sürekli gelişimi desteklerken, topluma katkı sağlayacak çalışmalar gerçekleştirmeyi de bir görev kabul ediyoruz. Bu değerleri, kurucumuz ve onursal başkanımız rahmetli Asım Kocabıyık, Borusan’ın kurum felsefesinin temellerine oturtmuştu. Yönetimi ondan devralan kuşak olarak bizler de onun yolundan ilerliyoruz. Sürdürdüğümüz kültür ve sanat faaliyetlerinin yanı sıra toplumumuzun gelişmesinde büyük payı olan İKSV’nin düzenlediği İstanbul Müzik Festivali’ne 20 yılı aşkın zamandır destek vermek ve son sekiz yıldır da sponsoru olmak bizim için bir mutluluk kaynağı.” dedi.

 

 

 

İKSV-Yeşim-Gürer-Oymak

İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak ise konuşmasında “Geçtiğimiz yıl İKSV’nin ve Müzik Festivalinin 40. yılını kutlarken oldukça detaylı bir arşiv çalışması yapmıştık. Festivalin ilk yıllarındaki programlarıyla bugünün programları içerik açısından oldukça farklılık gösteriyor. Bugün farklı sanatçıları bir araya getirdiğimiz, sadece bizim festivalimize özgü projelerin ve eser siparişlerinin prömiyerlerinin ve genç müzisyenlerimizin daha çok yer aldığı, daha maceracı ve yeniliklere daha açık bir festival programı oluşturduğumuzu gördüm. Aradan geçen 41 yıllık zaman, festivalimizi bir yandan olgunlaştırırken diğer yandan kaçınılmaz olarak da değiştirdi.” diyerek festivalin bu seneki temasının çıkış fikrini açıkladı. Konser programlarındaki kimi eserler ve projeler “zaman ve değişim”e direkt gönderme yapan başlıklar taşırken, kimileri biçimsel değişimi ya da belli bir yüzyıla ait bir stilin farklı bir yüzyılda yepyeni bir müzikal dille ele alınması sonucundaki değişimi sergiliyor.  Festivalin 2011 yılından bu yana, Türkiyeli ve yabancı bestecilere eser siparişi vererek, çağdaş müzik repertuvarını zenginleştirmeye yönelik çalışmalar yaptığını anlatan Yeşim Gürer Oymak, Birçok festival ve orkestra artık İstanbul Müzik Festivali’ni eser sipariş eden bir kurum olarak tanımakta. dedi. Festival programını anlatırken gençlik projelerine de değinen Oymak, “Bizim genç sanatçılarımızı, gelecekteki umutlarımızı da müzikseverlerin alkışlarıyla desteklemelerini ve onları cesaretlendirmelerini ümit ediyorum.” sözleriyle festivalin bu projelere verdiği önemin bir kez daha altını çizdi.

 

 

 

FESTİVALİN BU YILKİ TEMASI ZAMAN VE DEĞİŞİM

M-K-O MŸnchener Kammerorchester 2009

Zaman ve Değişim temasını işleyen 41. İstanbul Müzik Festivali’nde müzikseverleri bu çerçevede seçilmiş eserler ve konserler bekliyor. Alman çoksesli müzik dünyasının en parlak meşalelerinden biri kabul edilen Münih Oda Orkestrası, genç neslin en duyarlı piyanistlerinden, ECHO ve Choc ödülü sahibi Khatia Buniatishvili solistliğindeki konserinde Penderecki’nin dünya tarihindeki bir dönüm noktasına işaret eden eserinin yanı sıra yine festival temasıyla ilişkili Haydn’ın “Veda” başlıklı 45 numaralı senfonisini seslendirecek.

 

 

 

İKSV-Hesperion_XXI_2009

2008 İstanbul Müzik Festivali Yaşam Boyu Başarı Ödülü sahibi Jordi Savall, kurucusu olduğu Hespèrion XXI ile 11 Haziran’da Aya İrini Müzesi’nde zaman ve değişim temasına odaklanan en yeni projesi “Hayatın Evreleri”ni müzikseverlerle paylaşacak. Hayat döngüsünün farklı evrelerine dair şarkıları, kutlamaları ve ağıtları ele alan, Balkanlar’ın son derece zengin müzikal ve sözel mozaiğinden beslenerek kurgulanan konser, festivalin kaçırılmaması gereken etkinliklerinden.

 

 

 

İKSV-UFUK-VE-BAHAR-DÖRDÜNCÜ

Piyano ikilisi Ufuk ve Bahar Dördüncü, İstanbul Modern’deki 7 Haziran tarihli konserde Rachmaninov ve Ravel’in süit ve valslerini seslendirecek. Solo kariyerlerinin yanı sıra oda müziğine olan tutkularının peşini hiç bırakmamaları sayesinde hem dostluk hem müzik sevgisiyle bir araya gelen Piano Trio Forte‘nin 22 Haziran’daki konseri zamanın yol açtığı değişimleri anlatan eserlere yer verirken stil çeşitliliği ve güçlü tekniğiyle tanınan kemancı ve şef Shlomo Mintz ile Cameristi Della Scala’nın 18 Haziran’daki konseri, Bach ve Schubert’in yanı sıra Grieg’in bir önceki yüzyılın danslarını ve stillerini kendi dönemine uyguladığı neoklasik eseri Holberg Süiti ile Aya İrini’de “geçmişi geleceğe taşıyacak”.

 

 

 

İKSV-Berlin-Counterpoint-Ensemble

Berlin Counterpoint Ensemble‘ın “Zaman ve Değişim” alt başlıklı konserinin programı ise festivalin bu yılki temasıyla bire bir örtüşüyor.

 

 

 

 

FESTİVALİN AÇILIŞ KONSERİ

İKSV-AÇILIŞ-KONSERİ-Sascha_Goetzel_07_TT«_Harald_HoffmannİKSV-AÇILIŞ-KONSERİVeriko

41. İstanbul Müzik Festivali, 4 Haziran Salı akşamı Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek tören ve ardından Açılış Konseri’yle başlayacak. 7. Uluslararası Genç Müzisyenler Çaykovski Yarışması birincisi, 17 yaşındaki yıldız kemancı Veriko Çumburidze, konserde Sascha Goetzel yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde Franz Waxman’ın Carmen Fantezisi’ni seslendirecek. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın sürekli orkestrası Borusan İstanbul Filarmoni ayrıca Hector Berlioz’un Fantastik Senfoni’sini yorumlayacak. Müzikseverlerin her yıl heyecanla beklediği Açılış Konseri öncesinde verilecek kokteyl için de ayrıca sınırlı sayıda bilet satışı olacak.

 

 

 

FESTİVALİN YAŞAM BOYU BAŞARI VE ONUR ÖDÜLLERİ

IKSV-Yeşim-Gürer-Oymak-Güher-Süher-Pekinel-Zeynep-Hamedi-Bülent-Eczacıbaşı-

41. İstanbul Müzik Festivali’nin Onur Ödülü”, piyano ikilisi olarak yaptıkları çok başarılı uluslararası kariyer, müzikte ulaştıkları derinlik ve mükemmeliyetin yanı sıra Türkiye’de çoksesliliğin yayılması konusunda yaptıkları değerli çalışmalar ile genç müzisyenlerin eğitim ve gelişimleri yönünde verdikleri girişimleri dolayısıyla Güher ve Süher Pekinel’e takdim edilecek. Güher ve Süher Pekinel’e ödülleri, 4 Haziran Salı akşamı Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek açılış töreninde verilecek.

 

 

 

İKSV-krzysztof-penderecki

Festivalin “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” ise yaşayan en büyük müzik insanlarından, 20. yüzyılın ikinci yarısına damgasını vurmuş, kullandığı avangart olduğu kadar geleneksel müzik dili ile günümüzün en fazla sipariş alan ve aralarında senfonik eserler ve operaların da bulunduğu çok zengin bir eser birikimine sahip Polonyalı besteci Krzysztof Penderecki’ye verilecek. Penderecki’ye ödülü, 17 Haziran Pazartesi akşamı Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek şef Alexander Liebreich yönetimindeki Münih Oda Orkestrası’nın konserinden önce takdim edilecek. Konserde orkestra, Penderecki’nin 1960’ta bestelediği, UNESCO ödüllü “52 Yaylı İçin Hiroşima Kurbanlarına Ağıt” adlı eserini de seslendirecek.

 

 

 

FESTİVALİN ÖZEL ESER SİPARİŞLERİ

İstanbul Müzik Festivali üç yıldır, Türk ve yabancı bestecilere eser siparişi vererek, çağdaş müzik repertuvarını zenginleştirmeye katkıda bulunuyor. Festivalin bu yılki programında da dünyaca ünlü iki bestecinin yeni eserleri yer alıyor.

İKSV-Berlin-Counterpoint-Ensemble

Değerli bestecimiz Kâmran İnce’nin festivalin siparişi üzerine bestelediği eserin dünya prömiyeri, Berlin Counterpoint Ensemble tarafından 19 Haziran Çarşamba akşamı Süreyya Operası’nda gerçekleştirilecek. Günümüzün önde gelen ”topluluk piyanistleri”nden biri olarak kabul edilen Zeynep Özsuca, kuşağının gelecek vaat eden flütçülerinden Aaron Dan, barok obua ve blok flütte de çağdaş obuada olduğu kadar usta bir müzisyen Yigal Kaminka, pek çok önemli oda müziği topluluğunca da aranılan bir fagotçu olan Heidi Elizabeth Mockert, klarnetteki eşsiz tonu ile tanınan Sascha Rattle ile Avrupa’nın birçok önemli orkestrasında görev alan kornocu Dániel Molnár‘dan kurulu Berlin Counterpoint Ensemble festivalin en hoş sürprizlerinden biri sayılabilecek “Nasreddin Hoca”yı seslendirecek.

 

 

 

Amsterdam Sinfonietta Photo: Marco Borggreve

İstanbul Müzik Festivali’nin Letonyalı besteci Peteris Vasks’a Amsterdam Sinfonietta, Amsterdam Viyolonsel Bienali ve Toronto Senfoni Orkestrası ile ortak siparişi olan Viyolonsel Konçertosu‘nun ise Türkiye prömiyeri yapılacak. Dünyanın belli başlı tüm salonlarında seçkin sanatçılarla konserler veren Amsterdam Sinfonietta ile klasik müziğin yükselen yıldızı Sol Gabetta’yı besteci Peteris Vasks’ın yeni eserinin Türkiye prömiyeri için festivalde buluşturan konser, 25 Haziran Salı günü Aya İrini Müzesi’nde gerçekleşecek.

 

 

 

41. İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ’NDEN SEÇMELER

Alpaslan Ertüngealp

İKSV-Kammerphilharmonie_Madrid_1a_credit_Eberhard_Hirsch İKSV-maria_joao_pires_Chris_Christodoulou

Festival bu yıl, benzersiz müzikal stiliyle dünyanın sayılı orkestraları arasında anılan Deutsche Kammerphilharmonie Bremen’i 14 ve 15 Haziran tarihlerinde iki gece üst üste Aya İrini Müzesi’nde ağırlayacak. Uluslararası üne sahip Türk şef Alpaslan Ertüngealp’in yöneteceği ilk konserde Portekizli piyanist Maria João Pires solist olarak yer alacak. İkinci konserinde şef James Judd yönetiminde çalacak Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, dünyanın önemli keman virtüözleri arasında gösterilen Vadim Repin‘e eşlik edecek.

 

 

 

Prof. Dr. Cihat Aþkýn İKSV-Roby_LAKATOS_-_6

Çok yönlü sanatçımız Cihat Aşkın ile “şeytanın kemancısı” lakaplı Roby Lakatos, bir festival klasiği haline gelen, “Festival Buluşması dizisi kapsamında ilk kez İstanbul’da bir araya gelecek. Aşkın ve Lakatos’un topluluklarının yorumuyla, Türk müziği ile Çigan müziğinin renkli dünyalarının birleşiminden oluşan benzersiz bir müzik ziyafeti, festival kapsamında 13 Haziran akşamı Aya İrini Müzesi’nde müzikseverleri bekliyor.

 

 

 

İKSV-Kashkashian-SteveRiskind3 İKSV-PEter_Nagy_Lenke_Szil+ígyi

Günümüzün en büyük viyolacılarından Kim Kashkashian ile piyanist Péter Nagy’nin birlikte vereceği konser festivalin öne çıkan etkinliklerinden biri olacak. İkili konserde, Beethoven’ın Mozart üzerine çeşitlemelerinden, 1869 Kütahya doğumlu Ermeni besteci Komitas’a uzanan renkli bir program sunacak. Kashkashian ve Nagy, festival izleyicisiyle 26 Haziran Çarşamba gecesi festivalin yeni mekanlarından Surp Vortvots Vorodman Kilisesi’nde buluşacak.

 

 

 

İKSV-MAXIM-VENGEROV

Rus ekolünün önde gelen temsilcilerinden kabul edilen keman virtüözü Maxim Vengerov festivalin son gecesine konuk oluyor. Keman çalmaya beş yaşında başlayan, Grammy dahil pek çok prestijli ödül kazanan Maxim Vengerov, bugüne kadar dünyanın önemli orkestraları eşliğinde çaldı ve keman repertuvarının en büyük eserlerini kaydetti. 29 Haziran Cumartesi akşamı, Aya İrini Müzesi’nin büyülü atmosferine bir sonraki festivale kadar veda anlamına da gelen Kapanış Konseri’nde Vengerov‘a Sascha Goetzel yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşlik edecek.

 

 

 

BİLET SATIŞ NOKTALARI VE SATIŞ GÜNLERİ

41. İstanbul Müzik Festivali’ndeki konserler ile Açılış Töreni ve Konseri’nin biletleri
2 Şubat Cumartesi günü saat 10.00’dan itibaren:

 

–             Biletix satış noktaları,

–             Biletix Çağrı Merkezi (0216 556 98 00),

–             Biletix web sitesi (www.biletix.com),

–             İKSV (10.00–18.00 saatleri arasında açık olan ana gişe, 3 Şubat hariç pazar günleri kapalıdır),

–             Festival süresince ise Aya İrini Müzesi’nde yer alan gişeden satın alınabilir.

 

 

 

BİLET FİYATLARI VE İNDİRİMLER

 

41. İstanbul Müzik Festivali bilet fiyatları 15 TL ile 350 TL arasında değişiyor. Öğrenci biletleri yalnızca İKSV gişesinden kimlik kartı gösterilerek satın alınabilecek.

Lale Kart sahipleri, festival biletlerinde %20–25 oranındaki “Lale üyelerine özel indirimlerden” yararlanabilecekler.

41. İstanbul Müzik Festivali program kitapçığı İKSV’den (Nejat Eczacıbaşı Binası Sadi Konuralp Caddesi No:5, Şişhane) ve Biletix satış noktalarından temin edilebilir.

 

 

 

41. İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ PROGRAMI

İKSV-AÇILIŞ-KONSERİ-Veriko

AÇILIŞ TÖRENİ VE KONSERİ: BİFO & VERIKO ÇUMBURIDZE

4 Haziran Salı | Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı | 19.00

 41. İstanbul Müzik Festivali’nin 4 Haziran Salı günü gerçekleştirilecek açılış konserinde, 7. Uluslararası Genç Müzisyenler Çaykovski Yarışması’nın birincisi Veriko Çumburidze şef Sascha Goetzel yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde Franz Waxman’ın Carmen Fantezisi’ni seslendirecek. Keman dalında 28 finalist arasından oybirliğiyle birinci olan 17 yaşındaki Çumburidze, 2010 yılından bu yana “Güher & Süher Pekinel ile Dünya Sahnelerinde Genç Yetenekler” projesi kapsamında Viyana Müzik Akademisi’nde öğrenimine devam ediyor.

 

 

İKSV-GÜHER-SÜHER-PEKİNEL

Açılış töreninde ayrıca, dünyaca ünlü piyano ikilisi Güher ve Süher Pekinel’e 41. İstanbul Müzik Festivali’nin Onur Ödülü takdim edilecek.

 

 

 

 

İKSV-Türk-Müziği-İcra-Heyeti-Turkish-Music-Ensemble

TÜRK MÜZİĞİ İCRA HEYETİ’NDEN HÜSN Ü AŞK

5 Haziran Çarşamba | Galata Mevlevihanesi Müzesi| 20.00

Ülkemizin en eski müzik topluluklarından Türk Müziği İcra Heyeti, 5 Haziran Çarşamba günü Galata Mevlihanesi’nde Gönül Paçacı yönetiminde bir konser verecek. Konserde, Divan Edebiyatı’nın son büyük şairi Şeyh Galib’in güftelerinin Dede Efendi, Vardakosta Ahmed Ağa, Hacı Arif Bey, Saadettin Kaynak gibi isimler tarafından bestelenmiş örnekleri ve Osmanlı klasik müziğinin önemli bestekârlarından III. Selim’in eserleri bir araya gelecek.

İstanbul’un bilinen ilk mevlevihanesi olan Galata Mevlihanesi Müzesi’nde, klasik Türk müziğinin en iyi icracılarından Ahmet Özhan ile Münip Utandı ve yurtdışında pek çok kayda imza atmış, Carl Orff ödülü sahibi, Fener Rum Patrikhanesi Başmugannisi Leonidas Asteris, tasavvuf edebiyatının yapıtaşlarından Şeyh Galib’in dizelerine hayat verecek.

 

 

 

İKSV-UFUK-VE-BAHAR-DÖRDÜNCÜ (1) İKSV-UFUK-VE-BAHAR-DÖRDÜNCÜ (2) İKSV-UFUK-VE-BAHAR-DÖRDÜNCÜ (3) İKSV-UFUK-VE-BAHAR-DÖRDÜNCÜ (5) İKSV-UFUK-VE-BAHAR-DÖRDÜNCÜ (6)

UFUK VE BAHAR DÖRDÜNCÜ İLE İKİ PİYANO İÇİN DANSLAR

7 Haziran Cuma | İstanbul Modern | 20.00

Ufuk ve Bahar Dördüncü piyano ikilisi 7 Haziran Cuma akşamı İstanbul Modern’de TSKB sponsorluğunda müzikseverlerle buluşacaklar. Bugüne kadar Ensemble Contrechamps, Cenevre Oda Orkestrası, Tokyo Senfoni gibi orkestralar ve Boulez, Strugala, Nagy, Jordan, Schwinck, Rickenbacher gibi şeflerle çalışan ikili, Avrupa’da Amadeus, Archipel, Schubertiade, Strasbourg Ars Musica, Paris Fontainebleau ve Japonya’da Akoyishidai festivallerine konuk oldular. İkili özgün fikirleri ve kurguları odaklarına alarak, çağdaş müzik alanında, ülkemizin sesini tüm dünyada duyurmaya yönelik çalışmalara imza atıyorlar.

Konser, Ravel’in “Valses nobles et sentimentales” adlı yapıtıyla başlayıp, Rachmaninov’un 2 numaralı süitinin ardından; Mikhail Lermontov, Lord Byron, Fyodor Tyutchev ve Aleksey Khomyakov’un şiirlerinden esinlenerek yazdığı 1 numaralı süiti “Fantezi Tablolar”ı ile devam edecek ve Ravel’in vals türünün doğuşu ve yitimini sergileyen “La Valse” adlı eseri ile sona erecek.

 

 

 

İKSV-Gautier-Capucon İKSV-GÜLRU-ENSARİ 

VİYOLONSEL VE PİYANONUN MÜKEMMEL BİRLİKTELİĞİ:

GAUTIER CAPUÇON & GÜLRU ENSARİ

8 Haziran Cumartesi | İş Sanat | 20.00

İstanbul Müzik Festivali’ne ilk kez konuk olan ikili Gautier Capuçon ve Gülru Ensari’nin konseri 8 Haziran Cumartesi günü Pak Topluluğu sponsorluğunda, İş Sanat’ta gerçekleşecek. 2012’de Fauré kayıtlarıyla bir kez daha Echo-Preis ödülünü kazanan genç kuşağın önemli viyolonselcilerinden Gautier Capuçon, bugüne dek Haitink, Boulez, Abbado ve Dutoit gibi şeflerle ve dünyanın önde gelen orkestralarıyla birlikte çaldı. Berlin Filarmoni Orkestrası’nın Avrupa Konseri’nde Gustavo Dudamel yönetiminde solist olarak yer alan Capuçon’un sürekli oda müziği partnerleri arasında ise Martha Argerich, Hélène Grimaud, Maxim Vengerov ve Renaud Capuçon gibi sanatçılar yer alıyor. Gautier Capuçon ile ilk kez 2009 yılında aynı sahneyi paylaşan piyanist Gülru Ensari, Türkiye ve yurtdışında verdiği konserlerle genç kuşak Türk sanatçıları arasında yerini her geçen gün daha da sağlamlaştırıyor.

 

 

 

İKSV-acik_konservatuar (1)İKSV-acik_konservatuar (2)İKSV-acik_konservatuar (3)İKSV-acik_konservatuar (4)İKSV-acik_konservatuar

FESTİVAL İZLEYİCİSİ, KONSERVATUVAR ÖĞRENCİLERİYLE BULUŞUYOR!

9 Haziran Pazar | Galata Rum İlköğretim Okulu | 14.00-19.30

40. İstanbul Müzik Festivali’nde başlayan Açık Konservatuvar projesi bu yıl da devam ediyor.

Açık Konservatuvar, İstanbul’da farklı konservatuvarlarda okuyan gençleri bir araya getirerek eğitimlerini, müziklerini paylaşmalarını sağlıyor. Müzikseverler de gün boyu devam eden çalışma ve dinletilerde yer alarak bu süreçte müziğin oluşumuna tanıklık edebiliyorlar. Açık Konservatuvar bu yıl yine üç devlet konservatuvarının eğitim desteğiyle gerçekleştirilecek. İstanbul Üniversitesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarları ile İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuvarı akademik kadroları 9 Haziran Pazar günü Galata Rum İlköğretim Okulu‘nda gün boyunca genç müzisyenlerle solo repertuvar ve oda müziği çalışmaları yapacak. Aynı anda birden çok sınıfta halka açık gerçekleştirilecek derslerin bitiminde büyük salonda verilecek konser ise Açık Konservatuvar’ın en büyüleyici anlarından birini yaşatacak.

 

 

 

İKSV-FESTİVAL-GENÇ-SOLİST (2) İKSV-FESTİVAL-GENÇ-SOLİST

FESTİVAL GENÇ SOLİSTİNİ SUNAR

10 Haziran Pazartesi | Süreyya Operası | 20.00

İlk kez geçtiğimiz yıl, ülke çapında genç yetenekleri keşfetmek ve teşvik etmek amacıyla başlatılan İstanbul Müzik Festivali Genç Solistini Arıyor” adlı proje bu yıl da viyolonsel dalında yapılıyor. Bu proje müzikseverlerin yeni yetenekler keşfetmelerini sağlarken, gençlere de ulusal ve uluslararası düzeyde tanınma fırsatı veriyor.

Mart ayında düzenlenecek ulusal seçmeler sonucunda belirlenecek genç çellist, 10 Haziran Pazartesi günü Süreyya Operası’nda gerçekleştirilecek konserin solisti olacak. Konserde genç soliste, müzik direktörü Ramiz Malik Aslanov yönetimindeki İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Senfoni Orkestrası eşlik edecek.

 

 

Festival Fontfroide Jordi SAVALL 2007

İKSV-Hesperion_XXI_2009 İKSV-JordiSavall

JORDI SAVALL VE HESPÉRION XXI İLE HAYATIN EVRELERİ

11 Haziran Salı | Aya İrini Müzesi | 20.00

İki yıl önce kaybettiğimiz Montserrat Figueras’ın tasarladığı “Hayatın Evreleriprojesi, 2008 yılında festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü alan Jordi Savall’in kurucusu olduğu Hespèrion XXI ile festivale konuk oluyor. Hayat döngüsünün farklı evrelerine dair şarkılar, kutlamalar ve ağıtları; Balkanlar’ın zengin müzikal ve sözel mozaiğinden beslenerek kurgulayan konser 11 Haziran Salı günü Passion Travel, Berrin Erengül, Bordo Geri Dönüşüm ve Murat Aşkın’ın eş sponsorluklarıyla Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek.

Erken dönem müziğinin süper starı olarak tanımlanan, Jordi Savall, tarihi müziğin günümüzde yeniden değerlenmesinin başaktörleri arasında yer alıyor. Hespèrion XXI ise, Avrupa’nın müzik geleneklerinin cevherini keşfedip çıkaran, duygu ve güzellik dünyasını paylaşmasındaki samimiyeti ve dolaysızlığıyla tanınan bir topluluk. Jordi Savall ve Hespèrion XXI, çok kültürlü Balkanlar coğrafyasının müziğinde, hayatın tüm döngülerine odaklanarak, güzellikleri ve ruhanilikleriyle gelenekleri keşfe çıkıyor.

 

 

Séance d'enregistrement de "Mediterraneo", le 3 octobre 2012, par l'Ensemble L'Arpeggiata - Christina Pluhar Séance d'enregistrement de "Mediterraneo", le 3 octobre 2012, par l'Ensemble L'Arpeggiata - Christina Pluhar İKSV-foto_arpeggiata_groupe(c)Helmut_Lackinger Séance d'enregistrement de "Mediterraneo", le 3 octobre 2012, par l'Ensemble L'Arpeggiata - Christina Pluhar İKSV-photo_Raquel_ANDUEZA(c)Michal_Novak_MD Ludwigsburger Schlossfestspiele 2011

CHRISTINA PLUHAR VE L’ARPEGGIATA, AKDENİZ KIYILARINDAN MÜZİSYENLERLE BULUŞUYOR

12 Haziran Çarşamba | Aya İrini Müzesi | 20.00

Geçtiğimiz yıl festivalde verdikleri konserle İstanbul’da müzikseverlerin beğenisini toplayan Christina Pluhar ve topluluğu L’Arpeggiata, 12 Haziran Çarşamba akşamı, Enka Vakfısponsorluğunda yeniden Aya İrini Müzesi’nde olacak. Gerçekleştirdikleri tüm çalışmalar ve konserlerde yeni sesleri izleyicilerinin beğenisine sunan topluluk, bu kez Portekiz, İtalya, Yunanistan ve Türkiye kıyılarından geleneksel şarkıları müzikseverlerle buluşturacak. L’Arpeggiata farklı müzikal geçmişlerden gelen müzisyenlerin,

Christina Pluhar’ın hazırladığı projelerde bir araya getirmesiyle tanınıyor ve çok çeşitli çalgıların oluşturduğu doku zenginliği ve geleneksel müzikten ilham alan vokal stiliyle dikkat çekiyor. L’Arpeggiata’ya sahnede, Vincenzo Capezzuto ve Raquel Andueza da sesleri ile eşlik edecek. Konserin özel konuğu ise, Portekiz’in tüm dünya kültürüne armağanı, dev isim Mísia. Fadoyu özgünleştirmeye ve özgürleştirmeye kendini adayan sanatçı, Amerika’dan Japonya’ya uzanan bir hayran kitlesine sahip.

 

 


İKSV-Roby_LAKATOS_-_6

Prof. Dr. Cihat Aþkýn

FESTİVAL BULUŞMASI: ROBY LAKATOS & CİHAT AŞKIN

13 Haziran Perşembe | Aya İrini Müzesi | 21.00

Müzik Festivali dinleyicilerini, iki özgün sanatçının Türk ve Çigan müziklerine yaklaşımları ile renklenecek buluşmasına davet ediyor. Cihat Aşkın ile Roby Lakatos’un birbirlerinin müzik dünyalarını ziyaret edecekleri bu konser 13 Haziran Perşembe günü Nestlé sponsorluğundaAya İrini Müzesi’nde gerçekleşecek.

Farklı tarzları birleştiren çok yönlü repertuvarıyla tanımlamaların dışına çıkan, Yehudi Menuhin ve Vadim Repin gibi dâhi kemancıların hayranlığını kazanmış “şeytanın kemancısı lakaplı Lakatos, topluluğuyla birlikte bu konserde, Amerika, Asya, Avrupa ve Afrika’da sayısız konser veren, Jesus Lopez-Cobos, Yoel Levi, Shlomo Mintz ve Ida Haendel gibi efsanelerle de aynı sahneyi paylaşan Cihat Aşkın ve topluluğuyla bir araya gelecek.

 

 

 

Alpaslan Ertüngealp

İKSV-Kammerphilharmonie_Madrid_1a_credit_Eberhard_Hirsch

DEUTSCHE KAMMERPHILHARMONIE BREMEN, İLK GECESİNDE ALPASLAN ERTÜNGEALP YÖNETİMİNDE, PIRES’E EŞLİK EDİYOR

14 Haziran Cuma | Aya İrini Müzesi | 20.00

İstanbul Müzik Festivali dünyanın sayılı orkestraları arasında anılan Deutsche Kammerphilharmonie Bremen’i ağırlıyor. Türkiye’nin önemli şeflerinden Alpaslan Ertüngealp yönetimindeki orkestranın, Portekizli büyük piyanist Maria João Pires’e eşlik edeceği konser Mercedes-Benz Türk AŞ sponsorluğunda 14 Haziran Cuma günü Aya İrini Müzesi’nde. Gramophone dergisinin “zamanımızın en ifadeli usta müzisyenlerinden biri” olarak tanımladığı Pires, Schleswig-Holstein, Montpellier, Lucerne, Edinburgh ve BBC Proms gibi tüm önemli festivallere konuk olmakta.

Hem şef hem piyanist kimliğiyle uluslararası üne sahip olan Alpaslan Ertüngealp ise 2002 yılında Atina’daki Dimitri Mitropoulos Uluslararası Şeflik Yarışması’nı kazanmasıyla dikkatleri üzerine çekmişti. Bugüne kadar St. Petersburg Filarmoni, Kraliyet Filarmoni, Berlin Komik Operası ve RAI Torino Ulusal Senfoni Orkestrası da dahil olmak üzere dünyanın birinci sınıf orkestralarını yönetti. Bonn’daki Beethovenfest’in ve Hamburg’daki Elbphilharmonie Konserleri’nin Yerleşik Orkestrası olan Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, 41. İstanbul Müzik Festivali kapsamında yaratıcılık ve titizlikle yorumlanmış bir programla dinleyicilere unutulmaz bir gece yaşatacak.

 

 

 

Vadim Repin

İKSV-Kammerphilharmonie_Madrid_1a_credit_Eberhard_Hirsch

DEUTSCHE KAMMERPHILHARMONIE BREMEN VE VADIM REPIN AYNI SAHNEDE

15 Haziran Cumartesi | Aya İrini Müzesi | 20.00

Deutsche Kammerphilharmonie Bremen ikinci konserinde, keman virtüözü Vadim Repin ile 15 Haziran Cumartesi günü saat 20.00’de Aya İrini Müzesi’nin büyülü atmosferinde bir araya geliyor. 11 yaşında uluslararası yarışmalarda kazandığı derecelerle kariyerine başlayan Vadim Repin, 15 yaşına gelene kadar Tokyo, Münih, Helsinki ve Carnegie Hall’da sahneye çıkmıştı. O zamandan bu yana Berlin Filarmoni, Boston Senfoni, Chicago Senfoni, Cleveland Orkestrası, Filarmonia Orkestrası, İsrail Filarmoni, Kraliyet Concertgebouw, Londra Senfoni, Los Angeles Filarmoni, NDR Hamburg, New York Filarmoni, Paris Orkestrası, Philadelphia Orkestrası, San Francisco Senfoni, St. Petersburg Filarmoni, La Scala ve Viyana Filarmoni dahil tüm büyük orkestralar eşliğinde, dünyanın önde gelen şefleriyle konserler verdi.

Repin’in, Şostakoviç, Prokofiev ve Çaykovski’nin keman konçertolarını seslendirdiği albümleri çeşitli ödüller kazanırken Mischa Maisky ve Lang Lang ile kaydettiği Çaykovski ve Rachmaninov triolarıyla ECHO Klasik Ödülü’nü, piyanist Nikolai Lugansky ile kaydettiği Grieg, Janacek ve Franck ile de 2011 BBC Müzik Ödülü ile Edison Ödülü’nü kazandı. Beethovenfest’in ve Elbphilharmonie Konserleri’nin Yerleşik Orkestrası olan Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, 41. İstanbul Müzik Festivali kapsamındaki ikinci konserinde çağımızın önde gelen keman virtüözlerinden Vadim Repin ile buluşuyor.

 

 

 

2010_Alexander_Liebreich_cr_MarekVogel_1a M-K-O MŸnchener Kammerorchester 2009 M-K-O MŸnchener Kammerorchester 2009

MÜNİH ODA ORKESTRASI, “ZAMAN VE DEĞİŞİM TEMALI PROGRAMIYLA FESTİVALDE

17 Haziran Pazartesi | Aya İrini Müzesi | 20.00

Alman çoksesli müzik dünyasının önemli topluluklarından, klasik repertuvarın bilinen eserlerine yeni standartlar getiren Münih Oda Orkestrası, sanat direktörü Alexander Liebreich yönetiminde, Enerjisa sponsorluğunda ilk kez 41. İstanbul Müzik Festivali’nde. Bugüne kadar Giovanni Antonini, Andreas Scholl, Lisa Batiashvili, Janine Jansen, Kim Kashkashian, Heinrich Schiff ve Sabine Meyer gibi ünlü konuk şef ve solistlerle çalışan orkestra, her yıl dünya çapında altmışın üzerinde konser veriyor.

Khatia Buniatishvili’nin solist olarak yer alacağı bu konserini festivalin “Zaman ve Değişim” teması etrafında kurgulayan Münih Oda Orkestrası, Stravinsky’nin “Re Majör Konçertosu”nun yanı sıra Penderecki’nin 1960’ta bestelediği, UNESCO ödüllü “Hiroşima Kurbanlarına Ağıt” ve Haydn’ın “Veda” Senfonisini 17 Haziran Pazartesi günü Aya İrini Müzesi’nde seslendirecek. Konser öncesinde, 20.yy’ın ikinci yarısına damgasını vuran en önemli bestecilerinden Krzysztof Penderecki’ye festivalin
Yaşam Boyu Başarı Ödülü takdim edilecek.

 

Khatia_Buniatishvili_by_E_Haase_Sony

1995’ten bu yana otuzu aşkın dünya prömiyeri gerçekleştiren topluluk, Alexander Liebreich’in yönetiminde, geçtiğimiz yıl kaydettiği Liszt albümü ile ECHO ve Choc ödüllerini kazanan, genç neslin en duyarlı piyanistlerinden Khatia Buniatishvili’ye eşlik edecek ve sanatçı Mozart’ın “23 numaralı Piyano Konçertosu”nu seslendirecek. Uluslararası Horowitz ve 12. Rubinstein gibi prestijli yarışmalarda aldığı ödüllerle uluslararası kariyerine başlayan Buniatishvili’yi çağımızın en önemli piyanistlerinden Martha Argerich “sıradışı bir yetenek” olarak tanımlıyor. Başarılı piyanist, Wigmore Hall, Concertgebouw, Carnegie Hall ve Musikverein gibi dünyanın seçkin müzik merkezlerinde verdiği resitaller ve oda müziği konserleriyle adından sıkça bahsettiriyor.

 

 

 

DSC_1221 DSC_1584 DSC_1664 la_scala_24 mosca_09

CAMERISTI DELLA SCALA VE SHLOMO MINTZ GEÇMİŞİ GELECEĞE TAŞIYOR

18 Haziran Salı | Aya İrini Müzesi | 20.00

Şef ve keman sanatçısı Shlomo Mintz, Cameristi della Scala ile festivalde yer alacak. Dünyanın en iyi orkestraları ve şefleriyle düzenli olarak konser veren sanatçı, kaydettiği yirmiden fazla albümle aralarında üç Grand Prix du Disque ile Edison ve Gramophone’un da bulunduğu pek çok ödüle layık görüldü.

Shlomo Mintz ve Cameristi della Scala, Bach ve Schubert’in yanı sıra Grieg’in bir önceki yüzyılın danslarını ve stillerini kendi dönemine uyguladığı neoklasik eseri “Holberg Süiti” ile 18 Haziran Salı günü Bell Şirketler Topluluğu ve Organik Holding AŞ eş sponsorluğunda Aya İrini Müzesi’nde olacak.

Henüz on sekiz yaşındayken sanatsal uğraşlarına şefliği de ekleyen Mintz o günden bu yana dünyanın dört bir yanında ünlü orkestraları yönetiyor. Cameristi della Scala ise sanatçının düzenli işbirliği yaptığı seçkin topluluklardan. La Scala Orkestrası ile La Scala Filarmoni Orkestrası’nın üyelerinden oluşan topluluk kurulduğu 1982 yılından bu yana Muti ve Barenboim gibi dünya sahnelerinin önde gelen şefleriyle çalıştı. Cameristi della Scala sipariş ettiği eserlerin prömiyerleri kadar unutulmaya yüz tutmuş eserlerin çağımız prömiyerlerini gerçekleştirmesiyle de tanınıyor.

 

 

 

İKSV-Berlin-Counterpoint-Ensemble

BERLIN COUNTERPOINT ENSEMBLE, BİR DÜNYA PRÖMİYERİYLE İSTANBUL’DA

19 Haziran Çarşamba | Süreyya Operası | 20.00

Festival, klasik müzik dünyasının enerjisi en yüksek topluluklarından biri olan Berlin Counterpoint’i 19 Haziran Çarşamba akşamı Süreyya Operası’nda ağırlayacak. Her biri uluslararası alanda kendini ispatlamış Berlin’de yaşayan bu altı müzisyen Romanya, İsrail, Venezüella, Almanya, ABD ve Türkiye’yi temsil ediyorlar. Günümüzün önde gelen topluluk piyanistlerinden biri olarak kabul edilen Zeynep Özsuca’nın birlikte çalıştığı isimler arasında Magdalena Kožená, Rolando Villazon, Simon Rattle ve Gustavo Dudamel yer alıyor. Kuşağının gelecek vaat eden flütçülerinden Aaron Dan, 2005 Belgrad Uluslararası Flüt Yarışması birincisi. Yigal Kaminka ise barok obua ve blok flütte de çağdaş obuada olduğu kadar usta bir müzisyen. Sascha Rattle 2009’da Berlin Filarmoni’yle solist olarak ilk çalışından bu yana dikkatleri üzerine çekmiş bir müzisyen. Hem solist hem oda müziği sanatçısı olarak Kuzey ve Güney Amerika, Rusya, Avrupa ve Ortadoğu’da konserler veren Heidi Elizabeth Mockert, pek çok önemli oda müziği topluluğunca da aranılan bir fagotçu. Kornocu Dániel Molnár ise Macaristan’ın önde gelen tüm orkestralarının yanı sıra, aralarında Berlin Filarmoni Orkestrası’nın da bulunduğu Avrupa’nın birçok önemli orkestrasında görev alıyor. Müzikleriyle olduğu kadar idealizmiyle de müzikseverlerin kalbini kazanacak bu genç topluluk, değerli bestecimiz Kamran İnce’ye İstanbul Müzik Festivali tarafından özel sipariş edilenNasreddin Hoca” adlı eserin dünya prömiyerini gerçekleştirerek, festivalin sürprizlerinden birini sunacak.

 

 

 

MagdalenaKozena_2012_02_316_RGB

VBO_palazzo_CREDIT_Anna_Carmignola

MagdalenaKozena_2012_02_293_RGB

VENEDİK BAROK ORKESTRASI VE MAGDALENA KOŽENÁ İLE BİR MÜZİK GECESİ

20 Haziran Perşembe | Aya İrini Müzesi | 20.00

Festival izleyicilerinin yakından tanıdığı Venedik Barok Orkestrası, Andrea Marcon yönetiminde günümüzün önemli opera evleri ve en büyük şeflerinin vazgeçemediği solistler arasında yer alan Magdalena Kožená’ya eşlik edecek. Kožená’nın bugüne kadar pek çok başarılı işbirliğine imza attığı, barok müziğin Venedikli ustalarından oluşan toplulukla vereceği konser 20 Haziran Perşembe günü Aya İrini Müzesi’nde festival izleyicileriyle buluşacak.

1995 Salzburg Uluslararası Mozart Yarışması’nda aldığı ilk büyük ödülle yıldızı parlayan, 2004’te Gramophone dergisi tarafından Yılın Sanatçısı seçilen Kožená, Rattle yönetiminde Berlin Filarmoni ve Philadelphia Orkestraları, Jansons’la Kraliyet Concertgebouw, Abbado ile Lucerne Festival Orkestrası ve Harding ile Viyana Filarmoni gibi dünyanın önde gelen orkestraları eşliğinde dinleyicilerle buluşuyor. Magdalena Kožená bugüne kadar müzik dünyasının en prestijli ödüllerine layık görüldü. Sanatçının Venedik Barok Orkestrası ile birlikteliği ise 2007-2008 sezonunda Handel aryalarını seslendirdikleri Avrupa turnesine dayanıyor.

 

 

 

David_Fray_Photo_Paolo_Roversi_HD_Virgn_Classics_6

DAVID FRAY İLE BACH GECESİ

21 Haziran Cuma | İş Sanat | 20.00

41. İstanbul Müzik Festivali müzikseverlere tamamen Bach’a adanmış bir gece sunuyor.

Özgün yorumlarıyla şimdiden önümüzdeki yılların en sıra dışı sanatçılarından biri olarak dikkat çeken David Fray, 20 Haziran Cuma akşamı Işıklar Holding AŞ sponsorluğunda İş Sanat’ta olacak.

David Fray bugüne kadar Paris Orkestrası, Fransa Ulusal Orkestrası, Bavyera Radyo Senfoni, Amsterdam Sinfonietta, Los Angeles Filarmoni, San Francisco Senfoni, New York Filarmoni gibi pek çok önemli orkestra eşliğinde önemli şeflerle çaldı. Avrupa, Amerika ve Asya’nın belli başlı tüm salonlarında resitaller verdi. Fray, 2004 Montreal Uluslararası Müzik Yarışması’nda hem ikincilik hem de En İyi Kanadalı Besteci Yorumcusu ödülünü kazanarak ilk albümünü çıkardı. Bach’ın klavyeli çalgılar için konçertolarını seslendirdiği albümü, genç piyaniste 2009’da ikinci ECHO Klasik ödülünü kazandırdı.

 

 

 

 ece_demirci rahsan_apay sevil_ulucan

PIANO TRIO FORTE, İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ’NE İLK KEZ KONUK OLUYOR

22 Haziran Cumartesi | Süreyya Operası | 20.00

Solo kariyerlerinin yanı sıra dostluk ve müzik sevgisiyle bir araya gelen üç sanatçı, toplulukları Piano Trio Forte ile 22 Haziran Cumartesi günü İTO sponsorluğunda Süreyya Operası’nda festivale ilk kez konuk oluyor. Piano Trio Forte’nin kurucusu, yurtiçi ve dışında çeşitli konserler veren piyanist Ece Demirci, aynı zamanda MSGSÜ Devlet Konservatuvarı’nda ders veriyor. Rahşan Apay ise 1998’den beri yürüttüğü Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası Viyolonsel Grup Şefliği’nin yanı sıra, yurt içi ve yurtdışında birçok resital ve orkestralarla konser vererek solo çellistlik kariyerini sürdürüyor. Keman sanatçısı Sevil Ulucan gerçekleştirdiği albüm çalışmalarıyla parlayan bir yıldız.

Piano Trio Forte repertuvar seçiminde özellikle Türk bestecilerin müziklerine yer vermeyi ilke edinmiş bir topluluk. Üçlünün festival için hazırladığı bu özel program tüm renkliliği içerisinde Anadolu tınılarını da barındıran, Özkan Manav’ın topluluk için özel yazdığı “Laçin” adlı eseriyle başlayacak ve Hasan Uçarsu’nun festivalin teması “Zaman ve Değişim”e gönderme yapan eseri ”Yok Zamanlar ve Bloch’un Noktürnleri ile dengeli bir ilerleyişin ardından Slav ruhunu tümüyle ortaya çıkaran ve müzikseverlerin dinleme mutluluğuna pek nadir eriştiği Dvořak’ın piyano triosu ”Dumky” ile sona erecek.

 

 

Boldo_Janchivdorj_Circus_Crop_1 Christopher_Robson_Countertenor_by_Christine_Scneider_Crop Faye_Newton_Soprano_BW_Crop Tel: 0177 2660094 JoanneLunnbyAndrewRedpath1Crop Jose_Triguera_Delgado_Circus_by_Mark_Morreau_Crop Joseph_Cornwell_Tenor Mauricio_Garcia_Lozano_Director_Crop Michael_George_Bass NLC_Fairy_Queen_by_Robert_Lisney NLCByRichardHaughton Olivia_Quayle_Circus Penelope_Appleyard_Soprano_Cropped PhilipPickettbyRichardHaughton Robert_Sellier_Tenor Simon_Grant_Bass_Crop Tim_Travers-Brown_Countertenor_Crop Zoe_Jones_Circus_Crop

PHILIP PICKETT İLE NEW LONDON CONSORT’TAN HARİKA BİR GÖSTERİ:

PERİLER KRALİÇESİ

24 Haziran Pazartesi | Aya İrini Müzesi | 20.00

Dünyanın önde gelen erken dönem müziği topluluklarından biri olan New London Consort ile şefi Philip Pickett’in yenilikçi yaklaşımı, sirk sanatçıları, yıldız solist şancılar ve ünlü Farfullero Tiyatrosu’nun kurucusu Meksikalı yönetmen Mauricio García Lozano’nun sahnelemesiyle birleşen etkileyici bir gösteriyle 24 Haziran Pazartesi günü Aya İrini’de olacak. Geçtiğimiz sezonlarda Monteverdi’nin Orfeo’sunu dünyanın çeşitli ülkelerinde sahneleyen New London Consort farklı eserlerle çıktığı Avrupa turnelerinden övgülerle döndü.

Kısa yaşamı boyunca Londra’dan hiç ayrılmamasına karşın ünü bütün Avrupa’yı saran Henry Purcell’ın başyapıtlarından Periler Kraliçesi adlı yarı-operası, topluluğun şefi Pickett ve yönetmen Lozano’nun işbirliğiyle sahneleniyor. Bilinen karakterlerin çağdaşlarıyla değiştirildiği prodüksiyon, şancılar ile sirk sanatçılarının dengeli karışımıyla zenginleşirken, aynı zamanda orijinalinin tüm fantezisini ve ihtişamını da koruyor. Rönesans ve Barok müzik repertuvarının yetkin topluluklarından Philip Pickett yönetimindeki

New London Consort çok renkli prodüksiyonlarından biriyle festivalde.

 

 

 

 

Amsterdam Sinfonietta Photo: Marco Borggreve Amsterdam Sinfonietta Photo: Marco Borggreve Amsterdam Sinfonietta Photo: Marco Borggreve Sol Gabetta Photo: Marco Borggreve Sol Gabetta Photo: Marco Borggreve Sol Gabetta Photo: Marco Borggreve Sol Gabetta Photo: Marco Borggreve Sol Gabetta   Photo: Marco Borggreve

AMSTERDAM SINFONIETTA VE SOL GABETTA, PETER VASKS’IN ENİ ESERİNİN TÜRKİYE PRÖMİYERİ İÇİN İSTANBUL’DA BULUŞUYOR

25 Haziran Salı | Aya İrini Müzesi | 20.00

Dünyanın belli başlı tüm salonlarında seçkin sanatçılarla konserler veren Amsterdam Sinfonietta ile klasik müziğin yükselen yıldızı Sol Gabetta, Letonyalı besteci Peteris Vasks’ın İstanbul Müzik Festivali, Amsterdam Sinfonietta, Amsterdam Viyolonsel Bienali ve Toronto Senfoni Orkestrası ortak siparişi olan yeni eserinin Türkiye prömiyeri için festivalde buluşuyorlar. 25 Haziran Salı günü Türkiye İş Bankası sponsorluğunda Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek konserde ayrıca Mozart’ın ve Bloch’un eserleri seslendirilecek. Amsterdam Sinfonietta, sipariş besteler ve yeni düzenlemelerle tanınmış eserleri harmanlayarak sunduğu yaratıcı programlarla ün kazmış, Hannigan, Vengerov, Rachlin ve Gutman gibi sanatçılarla ortak çalışmalara imza atmış bir topluluk. 2009 ECHO Klasik Yılın Sanatçısı ödülü sahibi Sol Gabetta, İngiliz Kraliyet Filarmoni, Münih Filarmoni, Viyana Senfoni ve St. Petersburg Senfoni gibi önemli orkestralarla ve Slatkin, Gergiev, Järvi, Pletnev, Eschenbach ve Dutoit gibi şeflerle konserler verdi.

 

 

 

 İKSV-Kashkashian-SteveRiskind3 İKSV-PEter_Nagy_Lenke_Szil+ígyi Kashkashian-SteveRiskind2

KIM KASHKASHIAN VE PÉTER NAGY

FESTİVALİN YENİ MEKANI SURP VORTVOTS VORODMAN KİLİSESİ’NDE

26 Haziran Çarşamba | Surp Vortvots Vorodman Kilisesi | 21.00

Günümüzün en büyük viyolacılarından biri, “müzikal öykü anlatıcısı” olarak anılan Kim Kashkashian, piyanist Péter Nagy ile birlikte Beethoven’ın Mozart üzerine çeşitlemelerinden 1869 Kütahya doğumlu Ermeni besteci Komitas’a uzanan renkli bir programla 26 Haziran’da Eva Barlas sponsorluğunda festival takipçileriyle buluşacak. Michael Nyman’ın Viyola ve Piyano başlıklı eserinin dünya prömiyerini 1995’te piyanist Péter Nagy ile birlikte yapan Kashkashian, Macar piyanist ile bugüne kadar pek çok konser verdi ve festivallere konuk oldu. Kim Kashkashian ile Péter Nagy, geçtiğimiz yıllarda onarılarak İstanbul’un kültür mirasına kazandırılan ve festivalde ilk kez bir konsere ev sahipliği yapacak olan Surp Vortvots Vorodman Kilisesi’nde olacaklar. Surp Vortvots Vorodman Kilisesi, bu konserle İstanbul Müzik Festivali’nin tarihi mekanları arasına katılacak.

 

 

 

 

_ARK1192_withoutCross _ARK1280_son _ARK1402 _ARK1412_son _ARK1521_son _MG_7001_son EmreElivar GustavRivinius IMG_3539-a_copy

ARKAS TRIO, İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ’NE İLK KEZ KONUK OLUYOR

27 Haziran Perşembe | Aya İrini Müzesi | 20.00

Kendilerini uluslararası alanda kanıtlamış üç yetkin ve değerli sanatçıyı bir araya getiren Arkas Trio ilk defa İstanbul Müzik Festivali’ne katılıyor. 2011 yılında kurulan toplulukta, ülkemizin genç kuşak müzisyenleri arasında parlayan iki isim, Tuncay Yılmaz ile Emre Elivar ve ayrıca hem solist hem oda müziği sanatçısı olarak dünya çapında ün sahibi çellist Gustav Rivinius yer alıyor. Arkas Trio, Saint-Saëns ve Brahms’ın eserlerinden oluşan bir programla 27 Haziran Perşembe günü Arkas sponsorluğunda ilk kez festival kapsamında Aya İrini Müzesi’nde olacak. Tuncay Yılmaz bugüne kadar Sofya Filarmoni, Moskova Senfoni, Stuttgart ve Moskova Musica Viva Oda Orkestraları, Saarland Radyo Senfoni, BBC Concert Orchestra ve West Virginia Senfoni gibi pek çok orkestra eşliğinde konserler verdi. Emre Elivar ise eksiksiz tekniğinin yanı sıra uluslararası yarışmalarda kazandığı birçok ödülle kariyerini taçlandırdı. Rivinius, 1990 Çaykovski Yarışması’nda aldığı altın madalyayla başladığı uluslararası kariyerinde Kuzey Amerika’nın belli başlı tüm orkestralarının yanı sıra Moskova Filarmoni, Berlin Senfoni, Bavyera Radyo Orkestrası, Helsinki Filarmoni ve Lozan Oda Orkestrası gibi önemli orkestralar eşliğinde konserler vermekte. Yurtiçindeki başarılı konserlerinin ardından ilk yurtdışı konserlerini geçtiğimiz sonbaharda Berlin’de veren Arkas Trio festival seyircisiyle buluşacak.

 

 

 

Image_3_-_Credit_Naim_Chidiac_courtesy_of_Abu_Dhabi_Festival_2012

*temp* Sascha_Goetzel_07_TT«_Harald_Hoffmann

FESTİVALİN KAPANIŞ KONSERİNDE BİFO, MAXIM VENGEROV’A EŞLİK EDİYOR

29 Haziran Cumartesi | Aya İrini Müzesi | 20.00

41. İstanbul Müzik Festivali kapanış konseri; dünyanın en önemli keman virtüözlerinden Maxim Vengerov ile şef Sascha Goetzel yönetiminde Türkiye’nin en iyi senfonik topluluğu Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası tarafından Borusan Holding sponsorluğunda gerçekleşecek. Keman çalmaya beş yaşında başlayan ve Grammy dahil pek çok prestijli ödül kazanan Maxim Vengerov dünyanın önemli orkestraları eşliğinde tüm önemli müzik merkezlerinde çaldı ve keman repertuvarının en büyük eserlerini kaydetti.

Rus ekolünün önde gelen temsilcilerinden kabul edilen Vengerov, Mariinsky Tiyatrosu Orkestrası, Verbier Festival Orkestrası, Bergen Filarmoni, Krakow Sinfonietta gibi önemli orkestraları yönetmekte. Vengerov farklı müzik stillerine ilgi duymakta, barok, caz ve rock müzikten de esinlenmekte. Çeşitli sosyal projelere de öncülük eden Maxim Vengerov, 1997 yılında UNICEF İyi Niyet Elçisi seçilen ilk klasik müzik sanatçısı oldu. Bu konserde Vengerov‘a Lang Lang, Renée Fleming, Juan Diego Florez, Hilary Hahn gibi ünlü solistlerle konserler veren BİFO eşlik edecek. 41. İstanbul Müzik Festivali 29 Haziran Cumartesi günü Aya İrini’de görkemli bir konserle sona erecek.

 

İKSV 41. İstanbul Müzik Festivali  tanıtım filmi:

 

Ayrıntılı bilgi için:

muzik.iksv.org

 

İstanbul Müzik Festivali’ni sosyal medyada takip etmek için:

facebook.com/istanbulmuzikfestivali

twitter.com/muzikfestivali